Euregionale Scholenwedstrijd Prijzenuitreiking 2020

Dit jaar vond de tweede Euregionale Scholenwedstrijd plaats, waarin het thema ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’ centraal stond. In totaal hebben 470 leerlingen van 20 Nederlandse en Duitse scholen hieraan meegedaan. Inmiddels zijn alle winnaars bekend.

De Euregio Rijn-Waal in Kleve organiseerde de wedstrijd dit schooljaar voor de tweede keer. Nederlandse en Duitse scholieren gingen aan de slag met vragen als ‘Hoe zou de grensregio eruitzien als Nederlanders en Duitsers niet in vrijheid (samen) konden leven?’, ‘Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren?’ en ‘Hoe zien de komende 75 jaar eruit?’. De scholieren werden uitgedaagd om hier een creatieve inzending over in te sturen. Vervolgens boog een vijfkoppige jury zich over de veelzijdige bijdragen, die dit jaar vooral uit filmpjes, posters en Instagramstories bestonden.

Persoonlijk bezoek aan de scholen

De winnaars zouden eigenlijk tijdens een grote prijsuitreiking op 25 maart in aanwezigheid van staatssecretaris Knops bekend worden gemaakt. Door het coronavirus kon dit helaas niet doorgaan. Euregio Rijn-Waal heeft ervoor gekozen om persoonlijk bij de winnende scholen langs te gaan. De prijzen zijn, met inachtneming van de 1,5 meter afstand, aan de leerkrachten overhandigd. De volgende scholen hebben een prijs gewonnen en in ontvangst genomen:

Categorie Duitse scholen
1. Leonardo da Vinci Gesamtschule, Willich
2. Jodocus Nünning Gesamtschule, Borken
3. Gesamtschule am Forstgarten, Kleve

Categorie Nederlandse scholen
1. Dominicus College, Nijmegen
2. Pax Christi College, Druten
3. NSG, Nijmegen

Categorie Partnerscholen
1. Euregio Gymnasium, Bocholt, + Almende College Isala, Silvolde
2. Pax Christie College, Druten + Gesamtschule Mittelkreis, Goch
3. Euregio Realschule, Kranenburg + Notre Dame, Ubbergen

Categorie extra prijs
Gymnasium am Moltkeplatz, Krefeld, Janne Struckmann & Annemarie Rixen

De Euregionale Scholenwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en de middelen van het programma Onbegrensd van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer foto's van de prijsuitreikingen zijn te vinden op facebook. Een impressie van de workshops en inzendingen is te vinden via dit filmpje.

Euregionale Scholenwedstrijd foto 2020