Jongeren uit verschillende landen leren elkaar kennen tijdens TOP voetbaltoernooi in Horst

Spelers onder de 10 jaar uit Duitsland, Nederland, België en Verenigd Koninkrijk kwamen vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus bij elkaar om het tegen elkaar op te nemen tijdens en rond het TOP U10 voetbaltoernooi bij RKsv Wittenhorst in Horst aan de Maas.

Miniorentoernooi

Jeugdteams van onder andere Schalke ’04, Manchester City, Feyenoord, PSV, VVV Venlo en natuurlijk het regioteam Horst aan de Maas namen deel aan het toernooi. De jeugdspelers konden elkaar tijdens vele gezamenlijke activiteiten ontmoeten. Een mooie gelegenheid om jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met elkaars taal en cultuur. Op vrijdagavond was er een voetbalclinic georganiseerd, waaraan 100 regionale jeugdspelers uit Horst aan de Maas deelnamen. De clinic bestond uit vier trainingen, Skill Games en Fifa-spelen.

De jongeren logeerden bij gastgezinnen. Staatssecretaris Knops uit Hegelsom had zelf vier spelers van KRC Genk over de vloer: “Je leert elkaar pas kennen, als je elkaar ontmoet. Kinderen uit de grensregio komen niet vanzelfsprekend in contact met kinderen van over de grens. Daarom zijn initiatieven zoals dit toernooi waarbij kinderen elkaar leren kennen heel belangrijk”.

Op zaterdag stond het "Internationaal Top E Toernooi RKsv Wittenhorst" op het programma. Naast het voetbaltoernooi, was er die dag ook een gezamenlijke lunch, penalty cup en uiteraard de afsluitende prijsuitreiking. Tijdens het toernooi was er ook een campagneteam vanuit het programma Onbegrensd aanwezig. Eline Hakvoort organiseerde samen met haar collega André Pinas van het Duitsland Instituut Amsterdam onder andere quizjes voor de jongeren waarmee zij een Onbegrensd-bidon konden winnen en gingen in gesprek met de ouders over het belang van de Duitse taal. Eline: “Het was een warme, maar zeer gezellige dag. Er was veel belangstelling voor onze stand en quiz en natuurlijk ook voor de typisch Duitse Haribo-snoepjes en de Onbegrensd-bidons”.