15 jaar Kinjer-OLS; een culturele samensmelting voor kinderen uit beide Limburgen

Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij schuttersverenigingen uit Nederlands en Belgisch Limburg tegen elkaar strijden om d’n Um. Dit jaar was er tijdens het OLS, dat plaatsvond in Sevenum, extra aandacht voor de uitwisseling van jonge (aanstaande) schutters uit Nederland, België én Duitsland.

Winnnaar Ummeke
Beeld: Susan Keijsers
De winnaars van het Kinjer OLS

Kinjer OLS

Voorafgaand aan het ‘grote’ OLS vond op 25 juni het Kinjer OLS plaats. Aan dit evenement, dat is bedoeld om kinderen uit kennis te laten maken met het schutterswezen, namen 22 scholen uit zowel Belgisch als Nederlands Limburg deel. Basisschool De Kwir uit Neer ging dit jaar met het Ummeke naar huis. Als winnaar van het Kinjer OLS mochten zij bovendien voorop lopen in het defilé van schuttersverenigingen op de openingsdag van het OLS op 7 juli. Tijdens het defilé werden zij nog extra in het zonnetje gezet door staatssecretaris Knops, die als verantwoordelijke voor grensoverschrijdende samenwerking deze dag aanwezig was om het belang van uitwisseling tussen jongeren te benadrukken. Ook waren op de openingsdag voor het eerst Duitse schutters te gast.  

©Duitsland Instituut Amsterdam

Jeugd OLS

Op 13 juli, tijdens de finaledag van het OLS, vond voor het eerst het Jeugd OLS plaats. Aan dit Jeugd OLS deden in totaal 22 schutterijen mee. Deze eerste editie van het Jeugd OLS werd gewonnen door schutterij Herkenbosch – St. Sebastianus. Tijdens zowel het Kinjer OLS als het Jeugd OLS was er ten slotte een campagneteam aanwezig vanuit het programma Onbegrensd. Jongeren konden een Onbegrensd-bidon winnen door mee te doen aan een quiz waarmee zij hun kennis over het buurland konden testen. Op deze manier werd op een speelse manier aandacht gevraagd voor het belang om elkaars taal en cultuur te kennen. Niemand hoefde met lege handen naar huis.