Een prachtige olympische sportdag voor Nederlandse en Duitse kinderen

Het Duitse jongetje heeft het motto van de Olympische sportdag voor Nederlandse en Duitse kinderen goed begrepen: ‘Ich möchte auch eine niederländische Flagge,’ zegt hij op het moment dat er een Duits vlaggetje in zijn handen wordt geduwd. Het motto van de sportieve ontmoeting tussen Nederlandse en Duitse schooljeugd? ‘Samen/Zusammen’.

Semi-interland Noord-Nederland - Noord-Duitsland
©MachMit
Semi-interland Noord-Nederland - Noord-Duitsland

Samen zit de Nederlandse en Duitse toekomst op de hoofdtribune van het FC Emmen-stadion voorafgaand aan de semi-interland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland. Van 1913 tot 1960 werd deze wedstrijd 28 maal gespeeld en op zaterdag 15 juni 2019 is deze wedstrijd na ruim 59 jaar nieuw leven ingeblazen.

De tweehonderd kinderen zijn een minderheid tijdens deze wedstrijd tussen de beste amateurspelers van Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Maar, zij zorgen voor de meeste stemming op De Oude Meerdijk. Alle kinderen dragen een Oranje-shirt dat speciaal voor deze sportdag gemaakt is. Op het moment dat Noord-Duitsland de 0-1 scoort roept, ongeveer de helft van de kinderen ‘Deutschland! Deutschland!’ Als direct na rust Noord-Nederland tegen scoort juichen dezelfde kinderen massaal mee met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.

Olympische sportdag semi-interland Noord-Nederland - Noord-Duitsland
Olympische sportdag

Het bijwonen van de semi-interland is voor de kinderen het slotstuk van een sportieve dag die vooral voor de Duitse kinderen al vroeg begon. Kinderen uit de omgeving van Leer stapten al om 7.00 uur in de bus om op tijd op het Sportcomplex De Oude Meerdijk te zijn. Vanaf 9.30 uur konden de kinderen sporten in verschillende Olympische sportdisciplines naar keuze. 

Ieder kind kon uit twee sportpakketten kiezen:                                                                                                              
1. Voetbal, atletiek, gehandicaptensport leren kennen, beach handbal, trommelen op emmers.                                 
2. Voetbal, mountainbike, paardensport, volleybal, streetdance.

Voordat het zover was, hadden onder meer de zestien buurtsportcoaches van de gemeente Emmen deze sportdag intensief voorbereid. In samenwerking met Duitse professionele sportliefhebbers, zoals Willi Fenslage en Kerstin Kossen van de KSB (Kreis Sport Bund) Emsland.

Aan het slot van de sportdag had iedere jongen of meisje het mooie t-shirt écht verdiend en was er nog genoeg energie over om met jongens en meisjes uit dat andere land gezamenlijk te genieten van een sportieve voetbalwedstrijd. Dat onze oosterburen ook ditmaal de penalty’s beter benutten, mocht de pret niet drukken.

De Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen, was op deze prachtige sportdag van toepassing op zowel de sportieve jeugd als de amateurvoetballers.

Tot slot een reactie van een Duitse ouder die het sportspektakel in Emmen meegemaakt had: ‘Es war ein tolle Veranstaltung und alles war super organisiert, die Kinder und auch die Eltern waren alle begeistert und hatten ihren Spaß, danke für den wunderschönen Tag!’

De vertaling is overbodig…

Harry Walstra  - Organisatie Comité Duel!

Logo Interreg Nederland-Duitsland