Grenslandconferentie Nederland-Noordrijn-Westfalen

Meer dan 250 mensen, van burgemeesters tot ondernemers, woonden 9 mei in Venlo de eerste Grenslandconferentie bij tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Het centrale thema deze dag was de samenwerking en het vormen van een grenslandagenda. Ook lanceerden staatssecretaris Knops van BZK en Europaminister Holthoff-Pförtner van Noordrijn-Westfalen het programma “Onbegrensd” en ging de website www.onbegrensd.nl online. Het logo van “Onbegrensd” is samen met jongeren ontwikkeld.

Foto Grenslandconferentie (Onbegrensd) - Staatssecretaris Knops

Onbegrensd is een programma dat een impuls geeft aan jongerenuitwisseling over de grens op het gebied van sport en cultuur. Gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg deelde mee dat ook hij daaraan deelneemt en extra geld ter beschikking stelt voor jongerenevenementen met de buurlanden. Als voorbeeld van een geslaagd jeugdevenement was er een videoverslag van het jeugddebat, dat 7 en 8 mei plaatsvond in Heerlen. Jongeren uit Heerlen gingen daarbij met elkaar in debat over het belang van werken, vervoer en onderwijs over de grens.

Informatiemarkt

Tijdens de conferentie werden verder recente resultaten en initiatieven gepresenteerd en spraken de deelnemers over de Grenslandagenda voor een resultaatgerichte samenwerking in het komende jaar. Daarnaast vonden er infosessies plaats. Ook was er een informatiemarkt met actuele onderwerpen en projecten. Medewerkers van BZK, het actieteam Mach Mit! en Jugendwerk Aken reikten hier informatie over mogelijke jeugdevenementen uit. Daarnaast konden bezoekers hier de website www.onbegrensd.nl bekijken.